SİGARA BESLENME İLİŞKİSİ
Şekil 1.1 |
Sağlığımızı korumanın
en temel yolu dengeli ve düzenli beslenmedir. Dengeli beslenmemiz için
vücudumuzdaki sindirim, boşaltım gibi sistemlerin düzenli çalışması buna eşli
etmelidir.Fakat sigara tüm bu sistemleri olumsuz yönde etkilemektedir. Sigara
içinde bulunan nikotin;
- Beyin ve sinir sistemini uyuşturucu ve baskılayıcı etkiye sahiptir.
- Kan basıncını yükseltir.
- Sindirimi yavaşlatır.
- Kanın damar içinde dolaşımını bozar dolayısıyla organların yeterli kan
alımını engeller.Kardiyovasküler hastalıkların oluşmasına zemin
hazırlamaktadır.
A,C,E vitaminlerinin ön maddesi olan beta karoten ve selenyum ile birlikte antioksidan etkiye sahiptir. Sigara kullanımında bu vitamin ve minerallerin plazmada düzeyleri düşmektedir. Ayrıca sigara kullanımının C vitamini ve beta karotenin alımını azalttığı araştırmalar sonucunda görülmüştür.
Bu durum bize sigaranın beslenme durumunu olumsuz etkilediği ve yetersiz beslenmeye yol açtığını göstermektedir. Sigara kullananlar kullanmayanlara göre daha az iştahlıdır. Bu bilgiden yola çıkarsak sigara kullanımı yeterli ve dengeli beslenmemiz için bize engel oluyor. Ayrıca araştırmalar sonucu görülen bir diğer durum ise sigara içenlerin C vitamini ihtiyacı içmeyenlere göre 2 kat artmaktadır.Sigara içenlerin içmeyenlere göre ağırlıkları ve beden kitle indeksleri daha düşüktür. Sigara içmeyle gelen iştahsızlıkla birlikte besin alımı azalırken , enerji harcaması artmakta sonuç olarak ağırlık kaybı yaşanır.
Yapılan bir araştırmaya göre çok sigara içenler diğerlerine göre daha fazla sıcak meşrubat (çay, kahve vs.) tüketme bununla birlikte şeker tüketimleri de fazla olmaktadır. Buna bağlı olarak ''sigara tiryakilerinin tat duyumunun azalmış olmasından kaynaklı şeker tüketimleri artıyor'' şeklinde bir yorum yapılabilir.
SİGARADAN KAYNAKLI A,C VE E VİTAMİNİ YETERSİZLİKLERİ İÇİN NE TÜKETMELİYİZ?
E VİTAMİNİ (alfa tokoferol)
- Bitkisel yağlar,
- yağlı gıdalar,
- mayonez,
- fındık,
- ceviz,
- tahıllar,
- soya,
- kakao,
- unlu gıdalar,
- baklagiller,
- ayrıca hayvansal gıdalar da mevsimlere göre (özellikle deniz ürünleri) değişkenlik gösterseler de önemli α-tokoferol kaynağıdırlar.
- Limon,
- Greyfurt,
- Portakal,
- Mandalina,
- Ananas,
- Kivi,
- Frenk Üzümü,
- Çilek,
- Kuşburnu,
- Karnabahar,
- Maydanoz,
- Tere,
- Kırmızı Lahana,
- Kızılcık,
- Koyu Yeşil Yapraklı sebzeler
- kırmızı renkli
palmiye yağı,
- havuç,
- koyu yeşil yapraklı sebzeler ve otlar,
- kayısı, diğer yeşil sebzeler, domates,
- kırmızı biber,
- portakal,
- mandalina,
- bal kabağı,
- sarı renkli tropik meyveler,
- sarı mısır,
- yumurta sarısı,
- tereyağı
KAYNAKÇA
1. Preston A. Cigarette smoking-nutritional implications.
Progress in Food and Nutrition Science 1991;15:183217.
2. Bilir
N, Güçiz-Doğan B, Yıldız AN. Sigara içme
konusundaki davranışlar ve tutumlar (Ankara-
3. Türkiye). Hacettepe Halk Sağlığı
Vakfı, International
Development Research Centre, Proje
No:940200/02882, Meteksan Anonim Sti, Ankara,
1997.Merdol TK.
4. http://www.un.org.tr/who/nutrition/sigara-
beslenme.htm. Erişim tarihi:02.02.2006.
5. Wei W, Kim Y, Boudreau N. Association of smoking with
serum and dietary levels of antioxidants in adults: NHANES III,
1988-1994. Am J Public Health 2001;91:258-264.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder