24 Eylül 2021 Cuma

SİGARA BESLENME İLİŞKİSİ

 SİGARA BESLENME İLİŞKİSİ

 

Mehmet Simsek on Twitter: ".“@BilgiMixx: Sigaranın içindekiler..  http://t.co/j5bmolL1P1”"
Şekil 1.1

Sağlığımızı korumanın en temel yolu dengeli ve düzenli beslenmedir. Dengeli beslenmemiz için vücudumuzdaki sindirim, boşaltım gibi sistemlerin düzenli çalışması buna eşli etmelidir.Fakat sigara tüm bu sistemleri olumsuz yönde etkilemektedir. Sigara içinde bulunan nikotin;

  • Beyin ve sinir sistemini uyuşturucu ve baskılayıcı etkiye sahiptir.
  • Kan basıncını yükseltir.
  • Sindirimi yavaşlatır.
  • Kanın damar içinde dolaşımını bozar dolayısıyla organların yeterli kan alımını engeller.Kardiyovasküler hastalıkların oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

A,C,E vitaminlerinin ön maddesi olan beta karoten ve selenyum ile birlikte antioksidan etkiye sahiptir. Sigara kullanımında bu vitamin ve minerallerin plazmada düzeyleri düşmektedir. Ayrıca sigara kullanımının C vitamini ve beta karotenin alımını azalttığı araştırmalar sonucunda görülmüştür. 

Bu durum bize sigaranın beslenme durumunu olumsuz etkilediği ve yetersiz beslenmeye yol açtığını göstermektedir. Sigara kullananlar kullanmayanlara göre daha az iştahlıdır. Bu bilgiden yola çıkarsak sigara kullanımı yeterli ve dengeli beslenmemiz için bize engel oluyor. Ayrıca araştırmalar sonucu görülen bir diğer durum ise sigara içenlerin C vitamini ihtiyacı  içmeyenlere göre 2 kat artmaktadır.

Sigara içenlerin içmeyenlere göre ağırlıkları ve beden kitle indeksleri daha düşüktür. Sigara içmeyle gelen iştahsızlıkla birlikte besin alımı azalırken , enerji harcaması artmakta sonuç olarak ağırlık kaybı yaşanır.

Yapılan bir araştırmaya göre çok sigara içenler diğerlerine göre daha fazla sıcak meşrubat (çay, kahve vs.) tüketme bununla birlikte şeker tüketimleri de fazla olmaktadır. Buna bağlı olarak ''sigara tiryakilerinin tat duyumunun azalmış olmasından kaynaklı şeker tüketimleri artıyor'' şeklinde bir yorum yapılabilir.


SİGARADAN KAYNAKLI A,C VE E VİTAMİNİ YETERSİZLİKLERİ İÇİN NE TÜKETMELİYİZ?

E VİTAMİNİ (alfa tokoferol)

  • Bitkisel yağlar, 
  • yağlı gıdalar, 
  • mayonez, 
  • fındık, 
  • ceviz, 
  • tahıllar, 
  • soya, 
  • kakao, 
  • unlu gıdalar, 
  • baklagiller, 
  • ayrıca hayvansal gıdalar da mevsimlere göre (özellikle deniz ürünleri) değişkenlik gösterseler de önemli α-tokoferol kaynağıdırlar.
C VİTAMİNİ (askorbik asit)
  • Limon,
  • Greyfurt,
  • Portakal,
  • Mandalina,
  • Ananas,
  • Kivi,
  • Frenk Üzümü,
  • Çilek,
  • Kuşburnu,
  • Karnabahar,
  • Maydanoz,
  • Tere,
  • Kırmızı Lahana,
  • Kızılcık,
  • Koyu Yeşil Yapraklı sebzeler

A vitamini(karotenoid)
  • kırmızı renkli palmiye yağı, 

  • havuç, 
  • koyu yeşil yapraklı sebzeler ve otlar, 
  • kayısı, diğer yeşil sebzeler, domates, 
  • kırmızı biber, 
  • portakal, 
  • mandalina, 
  • bal kabağı, 
  • sarı renkli tropik meyveler, 
  • sarı mısır, 
  • yumurta sarısı,
  • tereyağı



KAYNAKÇA

1.     Preston A. Cigarette smoking-nutritional implications. Progress in Food and Nutrition Science  1991;15:183­217.

2.     Bilir N,  Güçiz-Doğan  B,  Yıldız  AN.  Sigara  içme konusundaki  davranışlar  ve  tutumlar  (Ankara-

3.     Türkiye).  Hacettepe Halk  Sağlığı Vakfı,  International Development    Research    Centre,    Proje No:940200/02882,  Meteksan  Anonim  Sti,  Ankara, 1997.Merdol TK.

4.     http://www.un.org.tr/who/nutrition/sigara- beslenme.htm. Erişim tarihi:02.02.2006.

5.     Wei W, Kim Y, Boudreau N. Association of smoking with serum and dietary levels of antioxidants in adults: NHANES  III,  1988-1994.  Am  J  Public  Health 2001;91:258-264.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DİYET YANLIŞLARI

KEFİR

 KEFİRDEN GELEN SAĞLIK Kefir Nedir? Kefir laktik asit bakterileri, bazı asetik asit ve maya bakterilerinin fermentasyonu sonucu birçok biyok...