ZAYIFLAMAK İSTİYORUM BİR TÜRLÜ ZAYIFLAYAMIYORUM ?
1)Yanlış diyet programı uyguluyor olabilir misiniz?
Beslenme programı kişinin yaşına,boyuna,kilosuna,fiziksel aktivitesine uygun olarak hazırlanan karbonhidrat,yağ proteini uygun yüzdeliklere yayılmış sağlıklı ve dengeli beslenme programıdır.Örneğin bu programda yağ yüzdesinin fazla olması kilo alımına yol açabilir.Enerji olarak almanız gerek enerjiyi alsanız bile yağı tutturamadığınızda istediğiniz gibi kilo veremezsiniz.2)Yeterince su içiyor musunuz?
Metabolik hızınızı yavaşlatmak istemiyorsanız yeterli miktarda su tüketmelisiniz. Su ayrıca besinlerin emiliminde ve sindiriminde görevlidir.
Eğer suyun tadını sevmiyorsanız ona aroma katarak tüketebilirsiniz; örneğin limon sıkın ya da sevdiğiniz bir meyveyi ekleyin!!Sabah kalkar kalkmaz 1 bardak su mutlaka için :)
Acıktığınızı hissettiğinizde önce bir bardak su içerseniz gerçekten acıkıp acıkmadığınızı anlarsınız çünkü acıkma ve susama olduğunda beynimiz aynı uyarıları gönderir.
3)Yeteri kadar fiziksel aktivite yapıyor musunuz?
Zayıflama sürecinde besinlerden günlük olarak aldığımız enerji harcadığımız enerjiden daha az olmalıdır.Tam tersi durumda yağlı vücut ağırlığı, yağsız vücut ağırlığına oranla artış göstermektedir. Bu oranı tam tersine çevirmek için günlük orta şiddette 30 dakika yürüyüş ve sağlıklı beslenme programı ile kilo vermeye başlayabiliriz. :)
4)Ara öğünler ne durumda peki?
Ara öğün yapmayayım, akşam yemeğinde fazla yerim kapatırım diyenlerden miyiz? Akşam öğününden önce yapılan ara öğün akşam yemeğine kadar çok acıkmamızı engeller dolayısıyla akşam daha az yemek yememizi sağlar. Bu yüzden lütfen! ara öğünleri kaçırmayalım.
5)Sürekli salata yiyip kilo veremeyenler burada mı ?
Salata diyette posayı arttırmak ve tokluk sağlamak için diyette önemli yer bulunduran bir yiyecek evet.
Salatayı yaparken sosuna, yağına , içeriğine dikkat ediyor muyuz peki? Kilo verme sürecinde önerdiğimiz salatalar genellikle yağsız olarak tüketilen ve içinde örneğin zeytin gibi yağlı yiyecek veya mısır gibi glisemik indeksi yüksek yiyecekler bulundurmayan salatalar. Bunları tercih edebiliriz tabi ki.
Ama porsiyon kontrolü yaparak :)
6)Diyetin porsiyon kontrolü
Bildiğiniz gibi diyette kişiden kişiye alınması gereken enerji değişiyor. Bu yüzden porsiyonlarımızı da alacağımız enerji belirliyor diyebiliriz.
7)Ekmeği çıkarmak çözüm mü?
Diyette ekmeği çıkarmak dostumuz değil düşmanımızdır. Çavdar, yulaf, arpa ve buğday gibi tam tahıllı ürünlerden elde edilen gıdaların tokluk hissini arttırdığı çeşitli araştırmalarda gösterilmiştir. Çözünebilir diyet lifi, su emerek şişer ve hareket hızı düşer. Mide boşalmasını geciktirir bu diyette istediğimiz bir durumdur. Ayrıca besin maddelerinin emilim oranını azaltmak için bağırsak geçişini yavaşlatır, böylelikle besin maddeleri ve tokluk hormonları salgılayan hücreler arasındaki etkileşmenin olasılığını arttırır. Sonuç olarak özel durumlar haricinde diyetimizde ekmek bulundurabiliriz. (tabi yine miktarı önemli olmak koşuluyla...)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder